Milyen gyakran mossuk a törölközőket?

2016.10.20.

Milyen gyakran mossuk a törölközőket?

A törölközőknél ismételten felmerül a kérdés, milyen gyakran kell lecserélni és kimosni. Sokan úgy gondolják, hogy nem szükséges túl sűrűn, hiszen a már tiszta testünket töröljük meg vele.

Amit fontos tudni az az, hogy a nedves törölköző a legideálisabb búvóhelye a baktériumoknak, ezért nem szabad elhanyagolni a problémát. Mint ahogy az is fontos szempont, hogy hogyan mossuk ki őket, ez ugyanis nemcsak a higiénia, de a törölköző tartósságának megőrzése miatt is lényeges.

Milyen gyakran kell mosni a törölközőt?

Általában a heti egyszeri mosás az ajánlott, főleg akkor, ha kéz, arc, és testünk törlésére külön törölközőket használunk. Mivel a kéztörlőt naponta többször is hasznlájuk, és a vendégek is azt veszik igénybe, ha jönnek hozzánk, ennél gyakrabban is lehet mosni.

Ritkábban akkor kell cserélni, ha minden használat után Napra, vagy radiátorra teszed, melynek köszönhetően a törölközők sokkal gyorsabban megszáradnak.

Sokan mossák a törölközőket pont a baktériumok miatt igen magas hőfokon, ez azonban nem szükséges, 40-60 Celsius-fok is elég, hacsak nincs a családban kisbaba, fertőző beteg, vagy olyan személy, akinek nagyon gyenge az immunrendszere.

Hogyan maradhat puha?

Fontos szempont még a megfelelő mosószer, kiválasztása a törölközők mosásához, főképp akkor, ha szeretnéd megőrizni puhaságukat, finomságukat és nem akarod, hogy keménnyé, szúróssá váljanak.

Vannak, akik a puhaság megőrzése érdekében, tévesen nagyobb, akár több adag öblítőt öntenek a mosógépbe. A szakértők szerint azonban célszerűbb, ha a törölközők mosásához egyáltalán nem használunk öblítőket, mivel ezek olyan speciális anyaggal vonják be  a törölköző szálait, amitől az merevvé, és "vízlepergetővé" válik.

Öblítő helyett sokan ecetet használnak, aminek igaz, hogy kellemetlen az illata (ami száradás után megszűnik),  de puhítja az anyagot, természetes hatóanyagú, és olcsó.

Elég 10%-os ecetből egy deci az öblítő adagolójába, ha pedig illatosítani szeretné a ruhákat, érdemes illóolajokat használni. Az ecet mindemellett a vízkőnek is ellensége, így a mosógép élettartamát is növeli a használata.

És végül pedig a törölköző márkája, minősége sem elhanyagolható, amire a vásárláskor kell nagyon odafigyelni.

Minél hosszabbak és sűrűbbek ugyanis a szálai, annál puhább, és nedvszívó képessége is annál nagyobb, így érdemes minél nagyobb szálsűrűségű típust megvásárolni. 

vissza