A törölközők története

2016.04.22.

A törölközők története

Régészeti kutatások alapján, a középkori ember számára teljesen hétköznapi, és általános használati tárgy volt a törölköző.


Ha földrajzilag kellene meghatározni a törölközők eredetének pontos helyét, és idejét, akkor az Isztambultól 156 km-re lévő Bursa városát kell megemlíteni még, a 17. századból.

Az első darabok jellemzője volt, hogy teljesen sima, vászon vagy pamut anyagból készültek, kevés díszítés volt rajtuk, az is kézzel hímezve. Méretüket tekintve kicsik, és keskenyek voltak, nem tudták eltakarni az egész testet, csak egyes részeit. Mivel nedvszívó képességük nagyon jó volt, legnagyobb számban a törökfürdőkben használták őket. Később már akkora népszerűségnek örvendtek, hogy a takácsokat arra kérték, hogy minél díszesebb, és összetettebb mintákat szőjenek beléjük.

A 18. századra a törölközők anyaga sokkal bolyhosabb, ezáltal finomabb lett. Persze ez rögtön kihatott a termék árára is. Akkoriban ezt nem is tudta mindenki megvásárolni magának, csak a tehetősebb néprétegek. A 19. században az iparosodás, és a pamutkereskedelem fellendülésével gyorsan terjedt el szerte a világban a pamut és frottír törölközők, amely napjainkban már minden háztartásban szép számmal megtalálhatóak.

vissza